Methods of physical and chemical analysis were applied to study the interaction of dicarboxylic acids – oxalic, malonic, succinic with monoethanolamine in an aqueous medium at 25 °С. Complex compounds having the composition: Н2С2О4•NH2C2H4OH, CH2(COOH)2•NH2C2H4OH, C2H4(COOH)2•NH2C2H4OH were prepared. Their structures and biogenic properties were investigated. It has been established that the obtained complexes have a wholesome effect on the growth and development of cereal crops.
Методами физико-химического анализа изучено взаимодействие дикарбоновых кислот – щавелевой, малоновой, янтарной с моноэтаноламином в водной среде при 25 °С. Получены комплексные соединения, имеющие состав: Н2С2О4•NH2C2H4OH, CH2(COOH)2•NH2C2H4OH, C2H4(COOH)2•NH2C2H4OH. Исследованы их структуры и биогенные свойства. Установлено, что полученные комплексы благотворно влияют на рост и развитие злаковых культур.